Let op met hoeveel u bijverdient!

Let op met hoeveel u bijverdient!
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Bent u student en heeft u naast uw studie een baantje? Let dan op dat u niet te veel verdient. Het is sinds een wetswijziging in 2008 een stuk onduidelijker geworden over hoeveel u mag verdienen voordat u uw studiefinanciering en ov-kaart kwijt raakt.

In totaal mag u 13.215,83  euro bijverdienen voordat u uw studiefinanciering en ov-kaart kwijt raakt. Maar sinds 2008 wordt ook de rente van uw eigen vermogen meegerekend. Doordat de rente van uw eigen vermogen meegerekend word wordt het een stuk onoverzichtelijker omdat nu ook het saldo van uw rekeningen meetelt en uw vastgoed, ook al komt vastgoed onder studenten niet zo vaak voor. Als u al rekening houdt met bovenstaande kan het nog steeds zijn dat u uw studiefinanciering kwijt raakt omdat u niet weet wat er allemaal op uw naam staat. Zo kan het zijn dat uw ouders voor u sparen maar u niet meteen het geld geven omdat ze bang zijn dat u het meteen de eerste jaren op kamers in de kroeg uitgeeft. Wat natuurlijk heel slim is van de ouders. Maar het is allemaal geld waar u niet bij kunt maar waarvan wel de rente meetelt in uw inkomen.

Door dit soort constructie’s is het heel makkelijk om niet te weten hoeveel u daadwerkelijk verdient, wat natuurlijk heel vervelend is als u een harde werker bent en moet oppassen dat u niet te veel verdient. Als u weet dat u de inkomens grens nadert is het verstandig om met uw ouders een gesprek te hebben over wat nu allemaal van u is. Er zijn wel oplossingen om te voorkomen dat u de rente van het gespaarde geld door andere bij uw inkomen moet rekenen maar die zijn verre van ideaal. Een aantal voorbeelden zijn het geld storten op prepaid creditcard die niet op naam staan. Nadeel hiervan is dat er vaak een limiet aan zit over hoeveel u erop kunt storten en het opnemen van geld van deze creditcard is vaak duurder dan gewoon pinnen. Een andere oplossing is om het geld te storten op een online bank, zoals PayPal. Nadeel hiervan is dat u deze banken blind moet vertrouwen. Natuurlijk zijn er PayPal alternatieven, maar PayPal is het bekendste.

Het kan ook zijn dat u inplaats van te veel inkomen juist te weinig inkomen heeft om rond te komen, hierbij kan het handig zijn om geld te lenen. U kunt hier renteloos geld lenen als student.